Milí priatelia, s poľutovaním sme nútení Vám oznámiť, že v rámci štruktúrnych zmien práce Hlasu Ruska /MIA Rossiya segodnya/ webová stránka Hlasu Ruska v slovenskom jazyku a facebooková stránka sa nebudú viac obnovovať. Ďakujeme všetkým našim návštevníkom a expertom a všetkým tým, kto nás podporoval a pomáhal v práci v internetovom priestore.
2 decembra 2011, 17:07

Po stopám snežného leoparda

Po stopám snežného leoparda

Najzriedkavejšej a najzáhadnejšej mačke na svete – snežnému leopardovi, alebo irbisovi hrozí vymretie.

Najzriedkavejšej a najzáhadnejšej mačke na svete – snežnému leopardovi, alebo irbisovi hrozí vymretie. Kvôli ťažkej prístupnosti miest jej nachádzania sa, malého počtu a utajeného spôsobu života nie je o tomto zvere fakticky nič známe. V Rusku sa na území Južnej Sibíri, kde žije najsevernejšia skupina irbisov, založí Centrum na obnovenie ich populácie.

Snežný leopard žije na území 13 štátov: Ruska, Afganistanu, Barmy, Butánu, Indie, Kazachstanu, Kirgizska, Číny, Mongolska, Nepálu, Pakistanu, Tadžikistanu a Uzbekistanu. Presný počet irbisov na planéte nie je známy, nazýva sa počet od 3500 do 6000.

Na pohľad je snežný leopard veľmi graciózny. Odlišuje sa tenkým, obratným a dlhým – vyše 2 metrov – telom a neveľkou hlavou. Dravec má veľmi dlhý chvost, ktorý presahuje tri štvrtiny dĺžky tela. Má dymovo-sivú farbu s kruhovitými fľakmi.

Predtým sa predpokaldalo, že na území Ruska žije asi 120 irbisov. Ale podľa údajov poslednej expedície Po stopám snežného leoparda, ktorá prebehla pod egidou Ruskej geografickej spoločnosti, týchto dravcov je v Rusku oveľa menej. Na ich sčítanie použili fotografické pasce – rýchle digitálne kamery, ktoré môžu fotografovať na pohyb, hovorí vedecký pracovník Sajano-Šušenskej prírodnej rezervácie v Južnej Sibíri Sergej Istomov:

- Na území Sajano-Šušenskej prírodnej rezervácie sme zaregistrovali vyše 15 leopardov. Za posledné tri roky sa u nás narodilo 6 leopardov, ale keď dosiahnu vek 1,5 roka – odchádzajú – a nikto nevie kam. Prichádzajú k nám cudzie zvery, ale onedlho odchádzajú. Dnes je hlavou úlohou zistiť cesty migrácie snežného leoparda. Je to potrebné predovšetkým na zachovanie samotného zvieraťa. Veď ak irbis žije na území prírodnej rezervácie, je chránený.

Centrum na obnovenie populácie snežných leopardov na juhu Sibíri založia do konca budúceho roka. Už zvolili miesto, kde sa bude nachádzať chovná stanica, ruskí vedci nacvičili technológiu lovu irbisov a metodiku chovania dravcov v zajatí.

 

  •  
    a podeliť sa